Toename ZZP'ers als sollicitanten

Algemeen – 11 Jun 2021

Waar vroeger de uitzendbranche werd gedomineerd door vaste uitzendkrachten, is er hedendaags een behoorlijke ommekeer gemaakt; ZZP’ers nemen langzamerhand de uitzendbranche over. Deze trend is een aantal jaar geleden al begonnen en verkeert zich momenteel in een piek.

Deze trend komt niet ineens uit de vliegen. De afgelopen jaren is er een personeelstekort ontstaan in verschillende sectoren. Waar uitzendkrachten vroeger als oplossing diende, hebben ‘flexibele’ ZZP’ers de laatste jaren op de deur geklopt om dit tekort op te vangen. Waar er in 2003 8% van de werkende Nederlanders ZZP’ers waren, is dat in 2020 gestegen naar 13% volgens het CBS.

De grote opkomst van ZZP’ers heeft voor de uitzendbranche, zoals je misschien wel zou verwachten, niet voor hele grote problemen gezorgd. Het heeft eerder gezorgd voor nieuwe kansen binnen de uitzendbranche. Zo zie je tegenwoordig een toename in het aantal ZZP’ers als sollicitanten bij uitzendbureaus. ZZP’ers die bijvoorbeeld een gaatje hebben in hun planning laten zich via uitzendbureaus bemiddelen op projecten. Zo maken zowel ZZP’ers als uitzendbureaus gebruik van de trend op de arbeidsmarkt.

De huidige trend binnen de uitzendbranche lijkt zich de komende tijd nog voort te zetten. Voor uitzendbureaus is het daarom zaak om blijven in te spelen op deze trend en de arbeidsmarkt goed in de gaten houden.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.