De website wordt geladen...

x
kan ik je ergens mee helpen?
x
kan ik je ergens mee helpen?

Zo blijf je als zzp’er zelfstandig: 10 praktische tips voor 2025

Vanaf 1 januari 2025 worden de regels voor zzp’ers aangescherpt. Deze nieuwe richtlijnen hebben als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt te verduidelijken. Maar wat houden deze regels precies in, en wat betekent dit voor jou als ondernemer? In deze blog geven we je een overzicht van de belangrijkste veranderingen en praktische tips. Door hier goed op voorbereid te zijn, kun je jouw positie als zelfstandige versterken en voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving.

 

 

  1. Werk voor meerdere opdrachtgevers

Werk niet alleen voor één klant. Meerdere klanten helpt om zelfstandig te blijven, dit kan door je te laten bemiddelen via DUS Bemiddeling B.V.

 

 

  1. Leg afspraken goed vast

Zorg dat je duidelijke afspraken hebt in een overeenkomst. Als je een opdrachtgever vindt via een bemiddelaar is het van belang dat je zelf ook afspraken vastlegt met de opdrachtgever. Dit laat zien dat je een zzp’er bent.

 

 

  1. Bepaal zelf hoe je werkt

Jij beslist hoe je het werk doet. Laat je niet precies vertellen wat je moet doen.

 

 

  1. Gebruik je eigen spullen

Werk met je eigen gereedschap. Zorg dat je eigen bedrijfskleding hebt met je eigen logo. Als je alles van de klant gebruikt, kan het op een baan lijken.

 

 

  1. Factureer zelf of via een bemiddelaar

Werk met een btw-nummer en stuur zelf facturen of zorg dat je werkt via een bemiddelaar. Dit maakt duidelijk dat je een ondernemer bent.

 

 

  1. Draag risico’s als ondernemer

Je moet je eigen risico’s dragen, draag zelf financieel de verantwoording voor je eventuele fouten en daarom dien je ook je eigen verzekeringen te regelen.

 

 

  1. Geen onderdeel van het team

Je hoort niet vast in het bedrijf te werken. Neem geen deel aan personeelsvergaderingen of bonussen.

 

 

  1. Gebruik een modelovereenkomst

De Belastingdienst heeft voorbeeldovereenkomsten. Gebruik deze om te laten zien dat je zzp’er bent. Het is belangrijk dat de werkzaamheden in de praktijk precies zo zijn als afgesproken in de overeenkomst.

 

 

  1. Maak jezelf zichtbaar als ondernemer

Laat zien dat je een zelfstandige bent. Denk aan een eigen website of visitekaartjes. Mooie bedrijfskleding en stickers van je onderneming op je  bedrijfsauto.

 

 

  1. Verzeker jezelf

Zorg voor een goede verzekering. Zo laat je zien dat je eigen risico’s neemt.

Zo hou je het eenvoudig en zorg je dat je niet als schijnzelfstandige wordt gezien!

 

 

 

Met deze richtlijnen ben je goed op de hoogte van de veranderingen en weet je wat er nodig is om als zelfstandige aan de slag te blijven. Het is belangrijk om deze stappen serieus te nemen en jezelf te positioneren als echte ondernemer. Heb je vragen of wil je ondersteuning bij het vinden van nieuwe opdrachten? Neem gerust contact met ons op bij DUS Bemiddeling B.V., we helpen je graag verder!

Lees onze andere blogs