![](https://dusbv.nl/wp-content/uploads/2024/11/Maatstreepje-zetten-1024x683.jpg)
Alles wat je moet weten over de handhaving van zzp'ers vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt er vanuit de overheid strenger gecontroleerd op zzp'ers en opdrachtgevers om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om voorbereid te zijn en problemen te voorkomen. Of je nu zelfstandig ondernemer bent of opdrachtgever, we helpen je graag verder!
-
Voor zzp’ers: Hoe blijf ik voldoen aan de nieuwe regels?
-
Voor opdrachtgevers: Hoe werk ik veilig samen met zzp’ers?
-
Hulp en contact
Voor zzp’ers
Als zzp’er is het belangrijk om je goed voor te bereiden op deze veranderingen. De Belastingdienst zal dan namelijk streng handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit kan betekenen dat je als zzp’er risico loopt op boetes of naheffingen als blijkt dat je werk niet volledig zelfstandig is.
Schijnzelfstandigheid is wanneer iemand als zzp’er wordt gezien, maar in feite is er sprake van een dienstverband. Dit is vergelijkbaar met een werknemer, alleen zonder de bijbehorende rechten en voordelen. Het risico? Je hebt niet dezelfde bescherming als een werknemer, zoals vakantiegeld of pensioen.
Wat verandert er per 1 januari 2025?
- Duidelijkere regels: De nieuwe regels geven duidelijker aan wanneer iemand echt zelfstandig is en wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit helpt om beter te begrijpen wat jouw rechten zijn.
- Meer bescherming: De veranderingen zorgen ervoor dat zzp’ers beter beschermd worden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld recht hebt op bepaalde voordelen die je normaal gesproken alleen als werknemer zou krijgen.
- Betere controle op contracten: Er komt meer controle op de afspraken tussen opdrachtgevers en zzp’ers. Dit zorgt ervoor dat werkgevers hun verantwoordelijkheden serieus nemen en dat je als zelfstandige beter behandeld wordt.
Wat kunnen wij voor je doen?
- Blijven als zzp’er
We helpen je om je zelfstandigheid te versterken. Denk aan coaching en advies over de nieuwe regels. Daarnaast raden we je aan om je te houden aan de 10 regels voor zzp’ers om zelfstandig te blijven. Hiermee onderscheid je jezelf en toon je aan dat je echt zelfstandig bent.
Lees onze blog met tips om ervoor te zorgen dat je niet als schijnzelfstandige wordt gezien. - Werken in loondienst
Als de nieuwe regels voor jou betekenen dat je niet meer als zelfstandige kunt werken, kunnen we je een uitzendcontract aanbieden. Hiermee hou je de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen, maar heb je ook zekerheid met bijvoorbeeld pensioenopbouw en vakantiegeld.
Overweeg je de overstap van zzp naar loondienst? Lees in onze blog de voordelen van overstappen en hoe DUS je hierbij kan helpen!
Voor opdrachtgevers:
Vanaf begin 2025 passen we onze werkwijze aan. Dit is in lijn met het beëindigen van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA. Deze wet stelt duidelijke kaders vast om te bepalen of iemand als zelfstandige werkt of in loondienst zou moeten zijn.
Wat betekent dit voor u als opdrachtgever?
Wij blijven u ondersteunen als professionele bemiddelaar volgens de normen van de NBBU. Transparantie heeft daarbij onze prioriteit. Daarnaast blijven wij vakkundige zelfstandigen aan u bemiddelen en adviseren wij hen actief over wat het betekent om als ondernemer te opereren.
Nieuw in onze werkwijze:
Vanaf 2025 verzorgen wij als bemiddelaar de facturatie uit naam van de zelfstandige. Onze bemiddelingsfee wordt daarbij via een aparte factuur aan u in rekening gebracht.
Belangrijke aandachtspunten voor zelfstandigen:
- Gebruik van eigen gereedschap en middelen;
- Het hebben van meerdere opdrachtgevers;
- Zelf het benodigde tarief bepalen;
- Het dragen van ondernemingsrisico;
- Zichtbare zelfstandigheid.
Er zijn meer punten waar zelfstandigen op moeten letten, maar op bovenstaande onderdelen kunnen wij hen goed informeren en adviseren, zodat zij aan de benodigde eisen van ondernemerschap voldoen.
Werken in loondienst
Zelfstandigen die twijfelen of ze aan de criteria voldoen, bieden wij de mogelijkheid om bij ons in loondienst te treden. Dit geeft hen meer zekerheid voor nu en de toekomst, waaronder sociale verzekeringen en pensioenopbouw.
Heb je vragen of wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op!
Veelgestelde vragen
Vanaf 1 januari 2025 wordt de huidige wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) vervangen door strengere regelgeving om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit betekent dat zzp’ers en opdrachtgevers beter moeten kunnen aantonen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Hiervoor wordt gewerkt met een nieuw beoordelingssysteem en mogelijk een verplichte arbeidsovereenkomst bij langdurige opdrachten of afhankelijkheid.
Opdrachtgevers krijgen meer verantwoordelijkheid om te controleren of een zzp’er als zelfstandige kan werken. Als blijkt dat er toch sprake is van een dienstverband, kan de opdrachtgever achteraf een boete of naheffing ontvangen. Het is dus belangrijk om duidelijke afspraken te maken en goed te documenteren hoe de samenwerking is geregeld.
De Belastingdienst zal werken met een “arbeidstoets” die kijkt naar drie factoren:
- Gezagsverhouding: Heeft de opdrachtgever veel invloed op hoe je je werk uitvoert?
- Inbedding in de organisatie: Ben je onderdeel van de normale bedrijfsvoering van de opdrachtgever?
- Ondernemerschap: Draag je ondernemersrisico en heb je meerdere opdrachtgevers?
Als je voldoet aan de criteria voor ondernemerschap, blijf je als zzp’er gezien worden.
- Voor zzp’ers: Zorg dat je duidelijke contracten hebt en meerdere opdrachtgevers. Kijk kritisch naar je werkwijze en zorg dat je zichtbaar bent als ondernemer, bijvoorbeeld met een eigen website of KvK-inschrijving.
- Voor opdrachtgevers: Werk met heldere overeenkomsten en maak gebruik van de nieuwe modelovereenkomsten die vanaf 2025 beschikbaar komen. Zorg dat zzp’ers niet te afhankelijk zijn van jouw organisatie.