ZZP’ers nog altijd het meest gelukkig

Algemeen – 21 Jan 2021

Al een lange tijd speelt de discussie of je beter af bent als ZZP’er of wanneer je in loondienst bent. Het CBS heeft onlangs een stuk gepubliceerd over het ‘profiel van flexwerkers (ZZP’ers) in Nederland 2003-2019, hierin komt naar voren hoe gelukkig ZZP’ers over de afgelopen 6 jaar geweest zijn. Hoe gelukkig ZZP’ers zijn is gemeten aan de hand van verschillende variabelen, bijvoorbeeld inkomen, werkgelegenheid en leermogelijkheden.

 

Om eerst maar is te kijken naar hoe tevreden ZZP’ers zijn over hun inkomen. 22% van de ZZP’ers eigen arbeid zegt ontevreden te zijn over hun salaris/inkomen, dat is 4,5% lager dan werknemers met een vast contract, waarbij 26,5% aangeeft ontevreden te zijn over hun inkomen.

 

Op het gebied van leermogelijkheden zegt 6,2% ontevreden te zijn van de ZZP’ers. 93,8% van de ZZP’ers zijn over het algemeen dus zeer tevreden over de mogelijkheid voor zelfontplooiing. Bij werknemers die vast in dienst zijn zegt 15,4% ontevreden te zijn over de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren, een stuk hoger dus als bij de ZZP’ers.

 

Bij werkgelegenheid zijn ZZP’ers beduidend minder tevreden over hun zekerheid. 21,3% van ZZP’ers zegt ontevreden te zijn over werkzekerheid, een fors percentage hoger dan bij werknemers met een vast contract, waarbij 7,5% van de werknemers dit aangeeft. Reden hiervoor is natuurlijk dat je als ZZP’er eigen baas bent en dus ook je eigen werk moet regelen en inplannen. Een oplossing voor ZZP’ers om zekerder te zijn van werkgelegenheid, is om zich via een bemiddelingsbureau zich te laten inplannen voor werk. Het bemiddelingsbureau regelt op deze manier werk voor de ZZP’ers waar zij zelf goedkeuring voor moeten geven.

 

Als conclusie kan gezegd worden dat ZZP’ers over het algemeen meer tevreden zijn over hun werkomstandigheden dan werknemers die vast in dienst. De voornaamste reden hiervoor is het gevoel van autonomie die ZZP’ers hebben in hun werk. 87,3% van de ZZP’ers geeft aan veel vrijheid te ervaren in hun werk tegenover 62,4% van de vaste werknemers. Het zijn van eigen baas geeft dus een groot gevoel van autonomie, wat nog steeds een van beslissende factoren is over hoe tevreden werknemers over het algemeen met hun werk zijn.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.