Vraag naar groenvoorzieners blijft toenemen ondanks groeiend aanbod

Algemeen – 05 May 2021

Het aantal groenvoorzieners in Nederland is in de afgelopen jaren flink gestegen, met name het aantal hoveniers kent de afgelopen jaren een enorme groei. Ondanks het toegenomen aanbod van groenvoorzieners is de vraag de afgelopen jaren zo groot geworden dat vraag en aanbod ver uit elkaar lopen zegt Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).

Dat de vraag naar groenvoorziening zodanig is toegenomen komt niet helemaal uit de luchtvallen; mensen zijn sinds de coronapandemie veel meer in hun directe leefomgeving en de aandacht voor de tuin en omgeving is daardoor enorm toegenomen.

Niet alleen de coronapandemie zorgt voor een groeiende vraag en aanbod in de groenvoorziening, ook de toenemende belangstelling voor het klimaat zorgt ervoor dat er in de afgelopen 5 jaar maar liefst 30% meer groenvoorzieningsbedrijven zijn bijgekomen. Mensen willen meer groen zien in hun omgeving en hebben meer behoefte aan biodiversiteit, dat zorgt voor veel werkgelegenheid binnen de groenvoorziening de komende tijd.

Een toename van vraag en aanbod voor groenvoorzieners is niet iets wat alleen voor de komende tijd lijkt, het onderhoud van de buitenruimte is iets wat namelijk nooit stilstaat. Bijkomende groenvoorziening zijn dus projecten voor een lange tijd, dit biedt een mooi vooruitzicht binnen de groenvoorzieningsbranche.

Met de positieve vooruitzichten in het vizier is er voor groenvoorzieningsbedrijven alleen nog één struikelblok; er is een tekort aan personeel binnen de groenvoorziening. Een oplossing voor groenvoorzieningsbedrijven is het gebruik maken van flexwerkers zoals in de uitzendbranche, zo komen projecten niet stil te liggen en kan er volop doorgewerkt worden aan de natuur.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.