Hoe maak je een CV? Check onze tips!

Nieuws – 16 Oct 2020

Bij elke sollicitatie die je hebt gehad (of nog gaat doen) wordt het wel gevraagd, een cv waarin je kort en bondig zoveel mogelijk over jezelf vertelt. Het maken van een cv lijkt heel eenvoudig omdat het over jezelf gaat, maar toch hebben veel mensen er moeite mee en is het een lastige klus om een goed cv te schrijven. Waar moet je opletten bij het schrijven van een goed cv en hoe zorg je ervoor dat die opvalt tussen al die andere cv’s? Neem eens de tijd om de onderstaande tips te lezen, misschien dat ze jou in de toekomst kunnen helpen tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Tip 1: Ga er goed en rustig voor zitten

Het schrijven van een goed cv is niet iets wat je binnen een paar minuten gedaan hebt. Ga er rustig voor zitten en bedenk wat je allemaal belangrijk vindt om in je cv te zetten. Gebruik eerst kernwoorden om er later pas een goede zin van te maken (wel kort en bonding natuurlijk), zo kan je voor jezelf zien wat wel en niet in je cv hoort.

 

Tip 2: Eerlijkheid duurt het langst

Vertel altijd de waarheid in je cv en probeer het niet mooier te maken dan dat het al is. Leugens komen nagenoeg altijd boven en waarom zou je liegen over jezelf? Werkgevers hebben juist veel meer waardering voor iemand die eerlijk is en durft te zeggen dat die ergens in z’n cv niet trots op is. Bovendien is niemand z’n cv perfect.

 

Tip 3: Werk stapsgewijs

Nadat je al je kernwoorden hebt opgeschreven sta je misschien te popelen om al jouw kennis en vaardigheden op te schrijven, maar ga eerst bepalen wat allemaal bij elkaar hoort en wat niet. Als je alles mooi geordend hebt wordt je cv veel overzichtelijker, wat makkelijk leest voor de werkgever.

 

Tip 4: De opbouw

Natuurlijk is het voor iedereen vrij om te bepalen hoe de opbouw van zijn of haar cv eruit ziet. De meeste mensen kiezen echter voor de volgende opbouw, die gemakkelijk leest en overzichtelijk is: 1. persoonlijke gegevens (naam, email, geboortedatum etc.) – 2. Korte introductie van jezelf (bijvoorbeeld één zin die jou perfect beschrijft) – 3. Je opleidingen (deze doe je in de goede volgorde, je begint met de eerste en eindigt met de laatste) – 4. Werkervaring (gaten in je werkervaring benoem je ook) – 5. Je vaardigheden (benoem waar je goed in bent zodat je jezelf kunt onderscheiden van anderen. Bijv: leidinggeven, communicatief sterk of meerdere talen sprekend) – 6. Cursussen of trainingen die je behaald hebt mag je zetten onder het kopje trainingen en certificaten. – 7. Je hobby’s (zet hier naar waar je je in je vrije tijd mee bezighoudt, zo krijgt de werkgever een beter beeld over jou)

 

Tip 5: De opmaak

Als je de opbouw zoals hierboven gewoon op een los A4 in Word typt wordt het een beetje een saai geheel. Op het internet en ook Word zelf zijn heel veel mooie en overzichtelijke sjablonen te vinden. De sjablonen zijn vaak heel gemakkelijk in te vullen zodat de opbouw ook gelijk goed staat, natuurlijk kan je er ook zelf nog een beetje mee spelen. Denk er ook aan dat je het CV in een PDF-bestand stuurt, zo verandert er niks aan je opmaak.

 

Tip 6: Feedback en spellingscontrole

Nadat je alles gedaan hebt is het belangrijk dat je alles even goed controleert. Ben je niks vergeten en staat alles onder het juiste kopje? Voer ook nog een laatste spellingscontrole uit, het zou jammer zijn als zinnen verkeerd begrepen omdat het niet goed staat. Wat ook nog handig is om te doen, is om feedback te vragen van een vriend of vriendin. Zij zien dingen misschien net iets anders dan jijzelf en kunnen je helpen als je ergens niet uitkomt.

 

Een mooie CV valt altijd op, zeker als je solliciteert op een populaire functie. Wil je meer tips voor jouw CV? Neem dan contact op met onze recruiter Carolina. Zij helpt je graag verder.

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies om het gebruik van deze website en daarbuiten te vergemakkelijken, de prestaties en gebruikerservaring te verbeteren en de relevantie van het aanbod te verhogen. Klik op akkoord om aan te geven dat je instemt met ons privacy statement en cookieverklaring.